Buddha figurer
Buddha er et æres navn der på sanskrit betyder 'den opvakte' eller 'den oplyste' og kan henvise til den historiske Buddha Siddharta Gautama eller til andre, der har opnået den samme grad af oplysning.
 
Gautama Buddha er altid afbilledet tynd. Billeder og figurer af Gautama Buddha er meget populære for tiden og den feminine udstråling har be...
Buddha er et æres navn der på sanskrit betyder 'den opvakte' eller 'den oplyste' og kan henvise til den historiske Buddha Siddharta Gautama eller til andre, der har opnået den samme grad af oplysning.
 
Gautama Buddha er altid afbilledet tynd. Billeder og figurer af Gautama Buddha er meget populære for tiden og den feminine udstråling har betydet, at nogle tror der er tale om en kvindelig Buddha, det er det ikke, det er Gautama Buddha.
 
Siddhartha Gautama som er født ca. 563 f.Kr. og døde ca. 483 f.Kr. var en filosof, kendt for at have stiftet buddhismen. Viden om den historiske Buddha bygger på sagn og legender, hvoraf Buddhalegenden er den mest kendte. Indholdet har en stor religiøs og symbolsk betydning.
 
Buddha blev født i Lumbini i det nuværende Nepal tæt på grænsen til Indien. Forældrene var kong Suddhodhana og dronning Maya. Ved fødslen spåede hindupræster, at Buddha enten ville blive verdenshersker, hvis han valgte at leve som husfader, eller verdensfrelser hvis han forsagede verden. Buddha havde en barndom i stor rigdom, hvor han var afskåret fra armod og fagtigdom.
 
Som 29-årig så Buddha for første gang gamle, syge og dødende mennesker, han så at det liv han havde levet i hele sin barndom, var en illusion, og at livet var fuld af lidelse. Da han på denne tid mødte en munk, besluttede han at han ville ligesom munken, praktisere strenge bodsøvelser og askese. Gennem de næste seks år boede Buddha i en skov og spiste i perioder kun ét riskorn om dagen!!! Dette førte til erkendelsen af, at hverken den totale begærs opfyldelse, som han havde fået i sin faders palads, eller den totale forsagelse, som dannede grundlag for askesen var vejen til frelse. Men det var derimod en gylden middelvej.
 
35 år gammel besluttede Buddha at meditere i skyggen af et figentræet indtil han nåede den fuldkomne oplysning. Han modstod mange fristelser i denne periode og blev derved en Buddha. Buddha betyder “den, som er vågnet.”
 
Efter sin oplysning gik Buddha rundt, blandt andet i Nordindien, og forkyndte sin lære og om hvorledes man frelser sig selv. Undervejs stiftede han også en munke- og nonne-ordenen.
 
Legenden siger, at efter døden skulle han brændes på et ligbål, som det var skik og brug dengang. Da bålet var brændt ned, lå der i asken tre dele fra hans jordiske rester: hans pandelok, hans nøgleben (kraveben) og hans kindtand. Det siges at tanden befinder sig i "Tandens Tempel" i byen ved navn Kandy, på Sri Lanka. Hvert tiende år tages tanden ud af templet og vises frem i en stor, højtidelig og festlig procession med blandt andet elefanter der går gennem byen. Det siges at tanden er meget stor (men det kan godt passe, da menneskenes tænder dengang for 2.500 år siden så sådan ud).
 
En anden ting fra Siddhartas tid, siges at befinde sig på Sri Lanka: Et træ, som skulle stamme fra en kvist eller gren af det træ Siddharta sad under, da han var i Indien og mediterende og opnåede nirvana, det var også der en kobraslange udspilede sin nakke og beskyttede ham mod regnen.
 
Træet blev smuglet til Sri Lanka og plantet på et sted på Sri Lankas vestkyst, som nu er et helligt sted, hertil valfarter Sri Lankaske buddhister. I midten af det 20. århundrede blev nogle engelske botanikere sendt til Sri Lanka for at undersøge træet, deres undersøgelser viste, at træet godt kunne være ca. 2.500 år gammelt.
Mere
pr. side
Viser 1 - 12 af 18
Viser 1 - 12 af 18